Huiszwammen bestrijden in hout of steen

Huiszwam is een schimmel in uw woning. Deze schimmel groeit in een vochtige omgeving waar het niet erg koud is. De huiszwam is slecht voor uw woning én voor uw gezondheid. De meeste klachten in Nederland betreffen de huiszwam en de bruine kelderzwam. Hieronder leest u meer over het ontstaan van de zwam en hoe u deze kunt herkennen.

Hoe ontstaat huiszwam en hoe herkent u het?

Huiszwam ontstaat in vochtige ruimtes die slecht zijn geïsoleerd. De zwammen zijn vaak te vinden in de grond, in het vloerhout en op de vloerbalken. Ruimtes waar huiszwam vaak voorkomt zijn de kruipruimte, de badkamer en de wc.

De huiszwam herkent u door een witte laag op het hout. Als de huiszwam zich uitbreidt, ontstaan er ook vruchtlichamen. Deze zien eruit als een bruine vlek met witte randen.

Zwammen in woningen

Huiszwam groeit snel en verspreidt zich via miljarden sporen. Omdat de aantasting van het hout aan de buitenkant niet altijd is te herkennen, kan de aantasting op het moment van ontdekking al heel ver zijn. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Gezondheidsklachten door zwammen in huis

In grote hoeveelheden kan huiszwam allergische reacties uitlokken, zoals niezen, netelroos, vermoeidheid en astma (COPD). Het is daarom noodzakelijk om zowel de oorzaken als de gevolgen van huiszwam te bestrijden.

Gunstige groeiomstandigheden voor de huiszwam

  • Stilstaande lucht
  • Slechte ventilatie
  • Een luchtvochtigheid van meer dan 70%
  • Een temperatuur tussen de 10°C en 23°C

Kelderzwam

Een andere zwam is de kelderzwam. Deze soort zwam is afhankelijk van vocht. Aantasting door deze zwam wordt ook wel natrot genoemd. Kelderzwam kan ontstaan op hout met een vochtgehalte tussen de 50% en 60%. Omdat vocht zo belangrijk is voor de kelderzwam, wordt deze vooral in kelders aangetroffen. Daarnaast is kelderzwam soms te vinden in keukens en badkamers.

De kelderzwam herkent u aan de kleur en de structuur. Kelderzwam is dunner dan de huiszwam en de draden van de zwam in het hout zijn meestal kleurloos. Op het houtoppervlak of op andere materialen vormt de kelderzwam weinig schimmeldraden. Hout dat door kelderzwam is geïnfecteerd, wordt donkerder van kleur. Bij lange aantasting kan het zelfs zwart worden.

Huiszwam bestrijden

Een van onze deskundigen kan u helpen om de omvang en oorzaak van de besmetting vast te stellen.

Het bestrijden van de huiszwam dient uiterst nauwkeurig te gebeuren. Zo zijn we er zeker van dat er geen zwam in huis achterblijft. Als een huiszwam niet volledig wordt verwijderd, is de kans groot dat hij weer gaat groeien en voor overlast zal zorgen.

Vermoedt u dat u huiszwam heeft en wilt u dit laten bestrijden? Neem dan direct contact met ons op.

Zelf zwam in huis behandelen

Het zelf bestrijden van huiszwam is mogelijk als u erg handig bent en precies weet welke delen van het hout zijn aangetast. Dit is echter voor de meeste particulieren niet goed in kaart te brengen. We raden daarom altijd aan om de zwambestrijding in huis uit te besteden aan een expert. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Huiszwam voorkomen

Als u huiszwam wilt voorkomen in uw woning, moet u zorgen voor een goede isolatie van de ruimtes. Lucht vochtige ruimtes, zoals toilet, badkamer en keuken, regelmatig en controleer regelmatig oude houten vloeren waar vaste vloerbedekking op ligt.

P.G. Kusters B.V. bestrijdt de huiszwam en zorgt ervoor dat deze volledig wordt aangepakt. Zo voorkomt u het ontstaan van nieuwe zwammen in uw woning of bedrijfspand in de toekomst.

  • Zwammen in huis bestrijden in Dreumel, Wamel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Altforst, Alphen, Druten, Heerewaarden, andere kernen in het Rivierenland, Gelderland-Zuid, Noord-Brabant-Noord en Rijk van Nijmegen
  • Gecertificeerde bestrijders
  • Snel en gegarandeerd goed

Contact opnemen voor een bestrijdingsadvies of offerte

Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op via het contactformulier of bel ons kantoor, voor vrijblijvend advies of een offerte.

© Copyright 2022 P.G. Kusters B.V.