Voorheen mochten middelen tegen knaagdieren (anticoagulantia) in het open veld worden ingezet. Sinds november 2016 is de regelgeving aangescherpt. Dit om te voorkomen dat andere dieren dan ratten en muizen worden vergiftigd. De insteek van de overheid is beheersing van knaagdieren via Integrated Pest Management (IPM). Dit komt neer op schoon werken, vallen en klemmen gebruiken en in een uiterste geval inzet van anticoagulantia. Om deze middelen te mogen inzetten, dient u een aparte licentie te behalen.
Er wordt onderscheid gemaakt in bestrijding binnen of buiten.

 

Wat zijn de verschillen tussen KBA en KBA-GB?

KBA: deze licentie is geschikt voor bestrijding van ratten en muizen binnen. U kunt deze aantekening halen boven op uw huidige licentie.
Heeft u nog geen licentie, dan kan deze module ook gevolgd worden maar dient u aan het eind van de cursus een examen af te leggen.

KBA-GB: deze licentie is geschikt voor bestrijding buiten. Deze extra module komt bovenop de huidige KBA licentie. De KBA-GB dient altijd met een examen afgesloten te worden.
Naast het behalen van de KBA-GB licentie dient u zich te certificeren indien u ratten- en muizenmiddelen buiten wilt gebruiken. Meer info op www.kpmb.nl
Indien u zelf de plaagdierbeheersing uitvoert dient u een logboek te gebruiken. Hier kunt u een logboek downloaden.

Hier vindt u een schema welke opleiding voor u geschikt zou kunnen zijn. PG Kusters B.V. kan de KBA cursus (indien u in het bezit bent van een licentie) verzorgen. De kosten hiervoor zijn € 65,-  excl. 21% btw. Bij voldoende animo organiseren wij in samenwerking met een agrarisch opleidingencentrum een cursus KBA (zonder licentie) of KBA-GB. Alleen een agrarisch opleidingencentrum mag deze examens afnemen. Inschrijven kan via onderstaande buttons.

 

Ongediertebestrijding uitbesteden? Bel PG Kusters B.V.

PG Kusters B.V. heeft een afdeling ongediertebestrijding. Als gecertificeerd plaagdierbeheersingsbedrijf werken wij volgens de richtlijnen van het landelijke Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. Lees meer over onze werkwijze.

 

Inschrijfformulier knaagdieren / KBA nieuw te behalen licentie 

 

 

Inschrijfformulier verlengen knaagdieren / KBA licentie

© Copyright 2021 P.G. Kusters B.V.