Mollen bestrijden

Mollen houden de grond in je tuin gezond. Het omwoelen van grond is goed voor afwatering. Mollen helpen daarnaast om insectenplagen in toom te houden, zoals van emelten en aardrupsen. Mollen eten ook babymuizen. Veroorzaakt de mol overlast? Neem dan contact op met P.G. Kusters B.V. voor een advies om de mollen te weren en/of bestrijden.

Is het een mol of woelrat?

Naast mollen graven ook woelratten ondergrondse gangen met de bijbehorende hopen in het gazon. Het maakt voor de bestrijding weinig verschil, maar toch kan het handig zijn om te weten of je last hebt van een mol of woelrat. Woelratten kunnen namelijk schade toebrengen aan je planten en moestuin. Mollen laten je planten met rust en smullen juist van insecten en babymuizen. Onze deskundigen zien aan de hoop of het om woelratten of mollen gaat. Bij de mol zit het gat in het midden en is de aarde heel grof omgewoeld. Een woelrat veroorzaakt hopen met gaten aan de zijkant en de aarde eromheen is fijner. Schakel onze professionele bestrijders in voor hulp als je zeker wilt weten welk dier onder de grond zit.

Mollen bestrijden in het gazon: verschillende mogelijkheden

Er zijn voor de bestrijding van mollen in het gazon verschillende opties. Van het vangen van de mol met een mollenklem tot het verjagen van de mol met elektronische hulpmiddelen. Lees meer over de verschillende mogelijkheden om mollen te bestrijden:

 • Mollen vangen met een mollenklem
 • Mollen verjagen met een mollenverjager
 • Mollen verjagen met geur
 • Mollen weren met mollengaas.
 • Mollen vangen met een mollenklem

Om mollen te vangen kunt u een klem gebruiken. Een mollenklem is een metalen voorwerp dat onder spanning in een mollengang kan worden geplaatst. Het principe achter de klem is dat de mol de klem laat dichtslaan door over een pal te bewegen. Daardoor berooft de mol zichzelf van het leven.

Mollen verjagen met een mollenverjager

Een andere, diervriendelijkere, methode is het plaatsen van een mollenverjager. Mollen zijn vrijwel blind maar hebben een uitstekend gehoor. Mollenverjagers produceren hoge pieptonen die mollen als zeer storend ervaren, waardoor ze het terrein verlaten.

Alle mollenverjagers hebben een straal waarbinnen zij werkzaam zijn. Voor gazons kan dit een oplossing bieden. De mollenverjager kan dan in het midden van het gazon worden geplaatst. Het plaatsen van meerdere mollenverjagers langs de buitenzijde van het gazon geeft echter het beste resultaat. Er is dan ook geen risico dat de mollenverjager spoorloos verdwijnt onder het gras, de draad beschadigd raakt bij het verticuteren of het maaien van het gazon.

Verschillende soorten mollenverjagers

Er zijn drie verschillende soorten mollenverjagers die allen zo hun eigen voordelen kennen:

 • Mollenverjager op zonne-energie: vrij te plaatsen en milieuvriendelijk
 • Mollenverjager op batterijen: vrij te plaatsen en niet afhankelijk van zonlicht
 • Mollenverjager op netstroom: Meest krachtige signaal en onafhankelijk van batterij of zon.

Voor agrarisch grasland is deze methode niet effectief, omdat er teveel mollenverjagers geplaatst moeten worden.

Mollen verjagen met geur

Mollen hebben een hekel aan diverse geuren van planten, zoals narcis, wilde knoflook, nieskruid, kruisbladwolfsmelk, wilde knoflook en keizerskroon. Ook knoflookteentjes in holen en gangen stelt de mol niet op prijs. Het verdrijven van mollen door knoflook of geurzakjes te plaatsen in de mollengangen, stamt nog uit de tijd dat er helemaal geen klemmen of mollenverjagers waren.

Mollen weren met mollengaas

Het ingraven van fijnmazig plastic net onder uw gazon kan werken om mollen te weren. Mollen graven gangen in de grond en duwen daarbij grond naar het oppervlak, waardoor molshopen ontstaan. Met mollengaas kan deze doorgang naar de oppervlakte geblokkeerd worden. Het fijnmazige plastic net wordt in dat geval onder de graszoden aangebracht. Mollengaas zorgt er dus niet voor dat de mollen uw tuin verlaten, het zorgt ervoor dat er geen molshopen meer ontstaan in het gazon. Het kan wel zijn dat er gangen onder uw gazon worden gegraven en er dus verzakkingen ontstaan.

Lukt het met bovenstaande tips niet om mollen te weren of te verjagen? Schakel dan een gecertificeerde mollenbestrijder in. Het zelf bestrijden van mollen met gif, zwavelpatronen, carbid of rodenators is verboden. Onze erkende ongediertebestrijders overleggen eerst met u welke maatregelen zinvol zijn om mollenoverlast te voorkomen, daarna zetten ze vallen en klemmen in, en ze gebruiken pas als laatste redmiddel gif.

 • Mollen bestrijden in Dreumel, Wamel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Altforst, Alphen, Druten, Heerewaarden, andere kernen in het Rivierenland, Gelderland-Zuid, Noord-Brabant-Noord en Rijk van Nijmegen
 • Gecertificeerde bestrijders
 • Snel en gegarandeerd goed

Contact opnemen voor een bestrijdingsadvies of offerte

Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op via het contactformulier of bel ons kantoor, voor vrijblijvend advies of een offerte.

Cursus Mollen- en woelrattenbestrijding – Licentie 4 (C04)

Wilt u zelf mollen en woelratten bestrijden op uw agrarische percelen? Dan dient u in het bezit te zijn van een geldige licentie. Het bestrijden van mollen en woelratten met zogeheten mollentabletten/pellets mag alleen als u in het bezit bent van een geldige licentie. De licentie is 5 jaar geldig en wordt verleend door bureau Erkenningen. Binnen uw licentietermijn moet u eenmalig een kennisbijeenkomst van een halve dag volgen om uw licentie na uw licentietermijn opnieuw met 5 jaar te verlengen. Volgt u geen licentiebijeenkomst, dan moet u opnieuw examen afleggen.

P.G. Kusters B.V. biedt zowel de cursus voor een nieuwe licentie als de bijeenkomsten ter verlenging van een licentie aan.

Onze gecertificeerde instructeurs behandelen in deze cursus:

 • Herkennen van mol en woelrat.
 • Leefwijze van de mol en de woelrat.
 • Methoden van bestrijding, vangmethoden.
 • Nalopen van vallen en buizen.
 • Persoonlijke veiligheid.